Een warm hart voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs

Groep 1-2c

GROEP12C

Leerkrachten:

L.J. Stegeman

I. Kok

Al een aantal weken werken wij over het thema: "wij bouwen een huis". We zijn ons thema weer begonnen met startactiviteiten. We vertelden verhalen over "werkmannen" die wij zelf aan het werk hebben gezien. Ook hebben we allerlei gereedschap en kleding bekeken van de werkmannen. Een vader kwam met zijn klusbus op het schoolplein! Dat was heel interessant! We hebben gezien dat het gereedschap netjes was opgeruimd. Dat is handig! Want inmiddels was er allerlei gereedschap meegenomen door de kinderen. Maar dit lag allemaal door elkaar. Tijd om een mooie klusbus in de klas te maken. En zo kwam het spel op gang! Vanuit de huishoek wordt er gebeld naar de klusbus. De klusmannen en vrouwen gaan in het huis aan het werk. Er werd gemetseld, muren betegeld, een wastafel en kraan gemaakt, behangen..... Wat wordt ons huis geweldig mooi! En ja, dan moet je wel goed kunnen samenwerken! Als we klaar zijn met klussen reflecteren we op de klus: Hoe ging het? Is het gelukt om samen te werken? Is het resultaat naar wens? 

Ook buiten wordt er geklust. We rijden rond in onze klusbus en knappen elke klus op! 

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-1-2c#sigProId44b5fba046

 

Vorige week zijn we naar schoenmode Anneke geweest. Wat was dat leuk! We hebben veel gezien en gehoord. Schoenen zijn soms in de aanbieding of er is korting, schoenen zijn “in de mode”, je kunt schoenen niet alleen in de winkel kopen maar ook bestellen via internet. We zijn ook in het magazijn geweest. Daar zagen we heel veel dozen. We hebben ontdekt dat er van elk paar schoenen maar één schoen staat in de winkel! De andere wordt in het magazijn bewaard. Een magazijn…. Dat hebben wij nog niet in de klas. De dagen na de excursie zijn we aan het werk gegaan om ook bij ons een magazijn te maken.

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-1-2c#sigProId4e92fb0aad

We zijn gestart met een nieuw thema: ik ga naar de kleding winkel. We beginnen een thema altijd met startactiviteiten. Eén van de activiteiten was het bekijken van een paspop. Al snel kwamen de verhalen los. Een aantal kinderen had zo'n pop wel eens in een kleding winkel zien staan. We hebben de mooie kleding bekeken die de pop aan had, een colbert, een blouse en een stropdas. We hebben daarna nog veel gesprekken met elkaar gehad over de kleding winkel waarin kinderen hun eigen ervaringen konden vertellen. We merkten dat de kinderen al veel weten over kleding passen, betalen, ruilen en een kassabon. Er kwamen ook allerlei vragen naar boven. Bijvoorbeeld over de kassabon, want wat staat daar eigenlijk op? Een aantal kinderen neemt een kassabon mee van thuis. We lezen de bonnen en ontdekken dat er een prijs op staat maar ook wat je hebt gekocht. Fijn dat we dat weten, dan kunnen we straks ook een echte kassabon maken voor onze kledingwinkel. Na al deze gesprekken komt het spel al snel op gang. Er wordt kleding gepast en gekocht. Maar het opruimen van de winkel blijkt te lastig te zijn. Wat leg je nu bij elkaar? Misschien grote en kleine kledingstukken? We meten, vergelijken en sorteren de kleding. Maar hoe zorg je dan dat iedereen ook weer weet waar je de spullen weer terug moet leggen? Tijd om in een echte winkel te kijken! We mogen op bezoek bij Schoenmode Anneke. We zijn benieuwd hoe mooi die winkel is ingericht!

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-1-2c#sigProId127f7c7684

 

Begin november hebben we afscheid genomen van juf Lejanne. De juf was blij met al de cadeautjes! En wij hebben heerlijk gesnoept van de lekkere traktatie.

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-1-2c#sigProId2979861b15

Terugblik thema “de dierentuin”.

 

Wat hebben we veel geleerd over de dierentuin! Na de excursie zijn we hard aan het werk gegaan in de klas. We hebben zoveel dingen in de echte dierentuin gezien die wij ook in onze dierentuin wilden maken. Informatiebordjes, klokken met voedertijden, een plattegrond en een leuke aap om een foto bij te maken. Er werd ook een aapje geboren in onze dierentuin. We hebben daarom lange vingers met muisjes gegeten. Want als er een baby geboren wordt in een dierentuin is het natuurlijk feest! Met elkaar hebben we een mooie naam bedacht voor onze baby aap.

 

We hebben gewerkt aan de brede bedoelingen: samenwerken en communicatie. Want samenwerken en communiceren is heel belangrijk als je in de dierentuin werkt!

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-1-2c#sigProId6ab62b9095
 

Donderdag 7 september zijn we op excursie geweest naar de dierentuin. Het was een heel leuke dag! En wat hebben we veel dieren gezien...

Ondertussen zijn we in de klas weer hard aan het werk gegaan, want we hebben allerlei dingen gezien die we nog missen in onze 'eigen' dierentuin! 

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-1-2c#sigProId0bbccb1702

 

 

Ga naar boven