Een warm hart voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs

Groep 8

GROEP8

Leerkrachten:

W.D. van Heteren

I. ‘t Hart

 

Woensdag 21 februari jl. vond de tecnhiekroute plaats. Voor de derde keer een feit. Felgele hesjes vertelden dat dit evenement aan de gang was. In het carillon werden 12O leerlingen welkom geheten door wethouder P. Vat. Alle scholen waren vertegenwoordigd! Kleine groepen bezochten de bedrijven en er werd geluisterd en gedaan. Hoe werkt een auto? Wat gebeurt er in een werkplaats? Hoe zet ik eigenlijk een schutting? Hebben deze dieren het niet koud? Waarom niet? De eigenaars genoten zichtbaar en ontvingen dank alleen al door het enthousisme wat de nieuwsgierige leerlingen teruggaven. Op meerdere plaatsen in de omgeving was en techniekroute. Op naar de vierde keer! 

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-8#sigProId5188826344

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-8#sigProId7459093353

 

Voor Thomas Breedveld was het een bijzondere morgen: hij bezocht de basisschool waar hij 10 jaar geleden afscheid van nam. Deze morgen was hij gastspreker in het lokaal van de leerlingen van groep 8. De groep heeft de schoolverkiezingen achter de rug, zie vorig verslag, en als aanvulling daarop vertelde Thomas over zijn politieke ervaring bij het landelijk CDA. Anderhalf uur wist hij de leerlingen te boeien.Groep 8 stelde goede vragen en Thomas was positief verrast over de hoeveelheid kennis van deze 29 8e groepers. 

 

Aan het einde van zijn boeiende verhaal gingen de leerlingen in debat op basis van stellingen. Mattheo Stijsiger is een van de verslaggevers van de groep. Binnenkort een kort verslag van het debat.  

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-8#sigProId7d87cefb31

 

Op donderdag 25 februari werd het thema "Groep 8 aan de macht"afgesloten. Het was het einde van een heel proces. De leerlingen van groep 8 konden ervaren wat democratie is. Daarnaast hebben ze veel geleerd over staatsrecht, dictatuur versus democratie, politiek, campagne en nog veel meer. In de groep werden politieke partijen gevormd met ieder een eigenverkiezingsprogramma. Daar is goed over nagedacht. Er werd goed samengewerkt en als de samenwerking niet zo lekker liep dan moest en een mogelijkheid gevonden worden om verder te gaan. Het verkiezingsdebat vond plaats op donderdag 18 januari in het speellokaal van de school. Tussen het debat en de verkiezingen werd er nog heftig campagne gevoerd door middel van hebbedingetjes en presentaties. Enkele leerlingen hebben geleerd tijden de rekenlessen hoe er gewerkt kan worden in Excel. Uiteraard worden de bijbehorende formules ingevoerd zodat de uitslag van de verkiezingen direct worden vertaald in een cirkeldiagram met de percentages. Er is nog genoeg te vertellen over de achterliggende 10 weken. Dat doen we verder maar niet.  De foto's spreken voor zich. Het derde thema wordt gestart. Op verzoek van de leerlingen blijven de politieke partijen gehandhaafd! 

Wat een belanstelling was er tijdens de afsluiting van ons thema 'Bibbers in je buik!' 

Na een hartelijk welkom aan onze gasten, vertelden Lucas, Marijn B. en Mattheo ons wat angst inhoudt, wat er gebeurt als je bang of gespannen bent en waar je bang voor zou kunnen zijn. Vervolgens konden de gasten langslopen bij alle kinderen uit de klas en vertelden zij waar zij de afgelopen weken onderzoek naar hadden gedaan. Ook lieten de kinderen hierbij hun 3D-werkstuk en fotocollage zien. Er kwamen verschillende onderwerpen voorbij, zoals: oorlog, faalangst, dromen, pesten, onweer en terrorisme.  Wie meer wilde weten, kon extra informatie of een verhaal (door de kinderen geschreven) meenemen. 

Namens alle kinderen van groep 8: hartelijk dank voor uw belangstelling!

 

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-8#sigProIdb4eb79abae

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een interview met iemand uit Canada, dat maak je als groep niet iedere dag mee. Maandag 9 oktober was wel zo'n moment voor groep 8. De leerlingen hadden 's morgens vragen verzameld. Hoe zorg je er voor dat je zoveel mogelijk te weten komt! Dan zul je goede vragen moeten stellen en ook goed moeten doorvragen. Dat deden de leerlingen voortreffelijk. Jacob Dekker genoot zichtbaar en beantwoordde de vragen uitgebreid. Hij was in het bijzijn van zijn zus, Alie Van Heteren-Dekker, moeder van de meester van groep 8. :-) De kinderen trakteerden de twee gasten aan het einde van de middag op een aantal liederen. Piano en 30 achtstegroepers is een geweldige combinatie! De foto's vertellen het verhaal van deze middag. De foto's werden gemaakt door Rens de Groot, leerling van groep 8. 

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-8#sigProId75eb8d4b80

 

Het was weer zover: op woensdag 4 oktober moesten de leerling het ontbijt thuis overslaan om zich daarna te goed te doen op school. De groepsmoeders hadden de lokalen in de school feestelijk gemaakt om vervolgens in die gezelligheid te ontbijten. 

In groep 8 las opa Roodnat voor. Een ruim half uur luisteren naar een spannend verhaal uit de 80 jarige oorlog.   

Ga naar boven