Een warm hart voor Ontwikkelingsgericht Onderwijs

Groep 8a

Leerkrachten:

W.D. van Heteren

I. 't Hart

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-8a#sigProId61781d59eb

Nog 8 weken en het is zover... de basisschoolperiode van onze groep 8 leerlingen zit erop! De IEP toets is gemaakt, de resultaten zijn bekend. Ook zijn de leerlingen aangemeld en leven ze langzaam toe naar het Voortgezet Onderwijs. 

Vorige week hebben we een geweldige brugklasdag gehad. De leerlingen kregen iedere 50 minuten les van een vakdocent. Zo kregen de kinderen Frans, Muziek, Duits etc.

In de pauze was er een echte kantine en ook hadden de kinderen zelf een rugzak bij zich met schrijfmateriaal. Ze waren nog het meest benieuwd of ze hun mobiele telefoon mee mochten nemen. Helaas...

Toen ze die ochtend binnenkwamen zagen ze direct al dat er een roosterwijziging was. Dat was even opletten geblazen. De roosters werden erbij gehaald en de wijziging werd keurig genoteerd. 

 

We hebben vanmorgen een hele waardevolle les gehad over de hemel. Eerst dachten we na over woorden die bij de hemel passen met behulp van het spel scrabble. Wat een mooie en diepe woorden bedachten de kinderen; goud, verwachting, nieuw, mooi, geen verdriet, aanbidding!

Daarna hebben we het Bijbelboek Openbaringen erbij gepakt. Op het bord stond een rij sommen. Daarvan was er één fout. Dat viel natuurlijk direct op. Zo is het ook met het boek Openbaringen. We kijken vaak naar alles wat moeilijk, naar en verdrietig is, maar in dat boek staan ook heel veel prachtige en mooie dingen. De kinderen wisten er heel wat te benoemen: 'Zie Ik sta aan de deur en Ik klop'. 

Daarna ontstond een kringgesprek waarbij allerlei vragen aan bod kwamen. We sloten deze les af met een kringgebed. 

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-8a#sigProIdf91f3e4858

 

Het thema waar wij ons komende weken in gaan verdiepen is ‘Van hier tot Tokio’. We denken met elkaar na over verschillende wereldmachten, namelijk Amerika, Israël, China en Rusland.

We zijn het thema begonnen met verschillende startactiviteiten en vandaag zijn we de keuken ingedoken! Wie aan Amerika denkt, denkt niet alleen aan Trump, maar ook aan de MacDonalds, aan popcorn en aan heerlijke sandwiches. Als startactiviteit wilden we iets doen met dit Amerikaanse eten. Dit viel perfect te combineren met het thema waar de onderbouw op dit moment over werkt: Eten in het restaurant.

 

Vrijdagochtend heeft groep 8a in een half uur tijd het lokaal omgebouwd tot een heus restaurant: de tafels werden gedekt met mooie servetten, bloemetjes en kaarsjes; de menukaarten werden ontworpen en geprint; er werden sandwiches, popcorn, smores en pancakes gemaakt; er stond limonade klaar; er waren twee gitaristen die voor live-muziek zorgden en twee leerlingen zorgden voor wat informatie en foto’s over ons thema.

 

Het enige wat nog ontbrak aan ons restaurant waren de gasten. Gelukkig kwamen deze gasten al snel: drieëntwintig enthousiaste kinderen uit groep 2/3 kwamen vrolijk en enigszins onder de indruk ons restaurant binnen. Iedere groep 8-leerling was gekoppeld aan een of twee kinderen uit groep 2/3. De groep 8 leerling zorgde ervoor dat het zijn of haar leerlingen aan niets ontbrak. Al snel zaten de kinderen te genieten van een echt Amerikaans hapje, onder het genot van relaxte live-muziek door Talitha en Jemima. Toen alle kinderen klaar waren met eten heeft Hosna hen iets verteld over ons thema en over Amerikaans eten. Na het eten kregen alle gasten een rekening en mochten ze met echt nepgeld afrekenen bij de kassa. Hierna hebben de gasten ons restaurant weer verlaten.

 

Zowel groep 8 als groep 2/3 kijken terug op een super leerzame en gezellige ochtend!

 

 

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-8a#sigProId4b22e24b1d

Net als Michelangelo gingen wij met de hele klas en een aantal ouders ook beeldhouwen. Nou dat was nog een hele uitdaging. De hele school kon er van meegenieten, want al snel wat het getik en geschaaf van de hamers, raspen en bijtels goed te horen. Iedereen zag wit van het stof. Ook al was het een pittig klusje, het resultaat mag er zijn. Ook de ervaring om bezig te zijn met speksteen was heel gaaf! 

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-8a#sigProId174984db86

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terwijl de muziek van Vivaldi uit meerdere lokalen vrolijk klinkt, schilderen de kinderen van groep 5 en 8 vrolijk erop los. Ieder kind heeft een maatje gekregen uit de andere groep.

Eerst zijn ze met de ogen dicht naar de klassieke muziek gaan luisteren. Welk gevoel komt er bij je naar boven? Aan welke kleuren denk je? Daarna maakten ze samen een plan. Wat gaan we verven? De ene helft voor de groep 5 leerling en de andere voor een groep 8ter. 

Ontzettend mooi om te zien hoe kinderen elkaar kunnen aanvullen, stimuleren en helpen. Kinderen die normaal niet zo opvallen worden opeens een echte juf of meester en kunnen het andere kind zo goed op weg helpen. 

Het was een fantastische middag met geweldige resultaten. Kom gerust eens een kijkje nemen.

We hebben heel veel mooie foto's gemaakt, maar vanwege de privacywet kunnen we deze niet allemaal op de website zetten.

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-8a#sigProId0a78b91961

Niet letterlijk natuurlijk ;),

maar we zijn al weer twee

weken hard aan het werk

in onze nieuwe groep.

      GROEP 8!!!!

Altijd een bijzonder jaar.

Alleen al omdat het

het laatste jaar is van

de kinderen op deze school.

 

We hebben een enthousiaste start gemaakt. We hebben kennis gemaakt door middel van leuke spellen, we hebben een brief aan de meester en juf geschreven en ook leren we elkaar steeds beter kennen tijdens de mooie dagopeningen.

Inmiddelds zijn we druk bezig met het thema kunst. De eerste vier weken staan in het teken van startactiviteiten die allerlei onderwerpen bevatten die met kunst te maken hebben. Zo hebben we het gehad over fotografie en hierbij een mooie foto met de klas hebben gemaakt. Verder gaan we het hebben over popart, gedichten, etc.

Na die vier weken zullen we ons verder gaan verdiepen in de kunst tijdens de renaissance. Als het goed is, heeft uw kind gisteren een gele brief gegeven, waarop u zich kunt inschrijven voor een activiteit tijdens deze fase van het thema.

Hartelijk welkom om bij ons in de klas een les bij te wonen!

Houd de site goed in de gaten. Veel lees en kijk plezier!

View the embedded image gallery online at:
https://deschakelsmdb.nl/groepen/groep-8a#sigProId08f0ca4e24

 

Ga naar boven